Лукот не е само одличен за подобрување на вкусот на вашите омилени јадења – тој може да биде добар за вашето здравје.Растителните соединенија во лукот може да помогнат во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем и да го спречат воспалението.Ако треба само една работа да запаметите од оваа статија, нека биде ова: здивот од лук е добар. Сериозно, ако денес сте го изеле лук, сте направиле услуга за вашето здравје. Но, што е лукот и зошто е толку добар за вас?
„Лукот припаѓа во семејството на алиум“. Алиум се однесува на класа на растенија како што се: кромид, млад кромид, власец и праз. „Содржи соединенија како што се алицин и органосулфурни соединенија“. Овие фитохемикалии (или растителни соединенија) имаат позитивен ефект на здравјето на срцето, имунолошкиот систем и антиинфламаторниот одговор.
д-р Суда Раџ, истражувач и професор на Фалк колеџот за спорт на Универзитетот Сиракуза, Њујорк.
Една забелешка: научната поддршка за многу од овие придобивки се заснова на студии кои вклучуваат додатоци и екстракти, кои може да обезбедат дози на активни супстанци на повисоки отколку што би добиле од храната. Ако сте заинтересирани да земате додаток на исхрана, разговарајте со вашиот лекар за да бидете сигурни дека тој е безбеден и корисен за вас и дека нема да има интеракција со било какви лекови што моментално ги земате.Но, не ја намалувајте моќта на додавање лук во вашата омилена храна.
„Вклучувањето лук во исхраната на редовна основа може да ви даде долгорочни придобивки“. Не плашете се да додадете лук во хумусот, песто, тестенини, сосови, супи, помфрит и печен зеленчук.
Дали ги знаевте здравствените придобивки од лукот?
1. Лукот може да помогне во намалувањето на крвниот притисок
Неколку чешниња дневно може да помогнат да се избегне посетата на кардиолог. „Лукот ја стимулира синтезата на азотен оксид, кој ги шири крвните садови и ја инхибира активноста на АКЕ (ензим што конвертира ангиотензин)“, кој помага да се релаксираат крвните садови. Мета-анализа објавена во февруари 2020 година: на 12-те испитувања и повеќе од 550 лица со хипертензија било потврдено дека земањето додатоци кои содржат екстракт од лук во период од три месеци значително го намалил систолниот и дијастолниот крвен притисок.
2. Лукот може да помогне во смирување на воспаление
Според Harvard Health Publishing, научниците веруваат дека хроничното воспаление е предвесник на хронични болести, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес, рак и артритис. Во рандомизирана, контролирана студија со група од 70 жени со воспалителна автоимуна болест ревматоиден артритис, групата која земала 1.000 милиграми суплементи кои содржат екстракт од лук дневно во текот на осум недели имала пониски воспалителни маркери, помалку болка и замор и помалку осетливи зглобови во споредба со плацебо група.
3. Лукот може да помогне во намалувањето на холестеролот
Друга потенцијална предност на лукот за срцето: подобрување на нивото на холестерол. Како? Лукот „може да помогне во намалувањето на производството на холестерол од страна на црниот дроб“. Иако се потребни повеќе истражувања за да се утврди врската помеѓу внесот на лук и нивото на холестерол, мета-анализата и прегледот на студиите објавени заклучи дека земањето додатоци на лук е ефикасно во намалувањето и на вкупниот холестерол и на високиот ЛДЛ холестерол. кои се два фактори на ризик за срцеви заболувања.
4. Лукот може да ја поддржи имунолошката функција
Иако нема доволно докази кои сугерираат дека лукот ќе ја спречи или лекува настинката тој може да игра улога во одбрамбените механизми на вашето тело на неколку начини. Како прво, алицинот во лукот обезбедува антибактериски својства. Научниците исто така веруваат дека лукот има антивирусни својства кои можат да делуваат на два начина: со блокирање на влезот на вирусите во клетките и со зајакнување на имунолошкиот одговор.
5. Лукот може да го намали згрутчувањето на крвта
Уште една предност на лукот за здравјето на вашето срце: „Се покажа дека соединенијата во лукот ја намалуваат „агрегација“ на тромбоцити и имаат својства против згрутчување“. Овие работи може да помогнат да се зашитите од атеросклероза. Се разбира, употребата на лук не треба да биде единствената превентивна мерка што ја преземате за да ги заштитите вашите артерии.
6. Лукот има силни антиоксидантни својства
Хранливите материи и растителните соединенија на лукот му даваат силни антиоксидантни својства. Не само што антиоксидансите им помагаат на крвните садови и го намалуваат воспалението, туку тие можат да ги отстранат штетните слободни радикали.
7. Лукот дава одличен вкус на другите хранливи намирници
Лукот отвара апетит, додавањето лук го подобрува вкусотт на храната којашто ја конзумираме и исто така, може да ви помогне да ја намалите потребата за вишок сол на вашата храна.
Уште повеќе причина да додадете малку лук во вашиот следен оброк!