СОВЕТИ ЗА ЗДРАВА ИСХРАНА – Center for Disease Control and Prevention (CDC), USA

Food - cover

Понекогаш може да се чувствуваме како да сме бомбардирани со информации за најновиот тренд во исхраната или вредноста на одредени хранливи состојки. Но, добра исхрана е навика да се има добро заокружена диета, а тоа е полесно да се направи отколку што мислите. Всушност, хранлив начин на живот може да биде лесен и забавен. Исхраната е повеќе од витамини – исто така вклучува влакна и здрави масти. Сега е совршено време да научите едноставни начини како да му помогнете на целото семејство да се храни поздраво.

Подолу ви ги пренесуваме советите за здрава исхрана издадени од страна на Центарот за контрола и превенција на болести на САД (CDC, USA).

Здрави масти

Не сите масти се лоши. Храната со мононезаситени и полинезаситени масти е важна за вашиот мозок и срце. Ограничете ја храната со транс масти, таа го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Добри извори на здрави масти од исхраната вклучуваат маслиново масло, јаткасти плодови, семиња, одредени видови риби и авокадо.

Пробајте го ова:

  • Посно месо со исечено авокадо или пробајте малку авокадо во утринското смути.
  • Посипете јаткасти плодови или семки (како исечени бадеми или семки од тиква) на супи или салати.
  • Додадете риба со здрави масти, како лосос или туна, во вашите оброци двапати неделно.
  • Заменете ги преработените масла (како канола или масло од соја) со масла кои се ладно цедени, како што се екстра девственото маслиново масло и маслото од сусам.

Исфрлете ја солта

Добрата исхрана е поврзана со рамнотежата, а тоа значи да не се внесува премногу одредени состојки, како што е натриум (сол). Натриумот го зголемува крвниот притисок, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Околу 90% од луѓето на возраст од 2 години и постари консумираат премногу натриум. За повеќето луѓе на возраст од 14 години и постари, натриумот не треба да надминува 2.300 mg по дневна надворешна икона.

Пробајте го ова:

  • Избегнувајте преработена и претходно спакувана храна, која може да биде полна со скриен натриум. Многу вообичаени јадења, вклучувајќи леб, пица и сувомеснати производи, можат да бидат извори на скриен натриум.
  • Во маркет, побарајте производи на кои пишува „низок натриум“.
  • Во рестораните побарајте сосови и преливи на страна. Добијте повеќе совети за намалување на натриумот додека јадете надвор.
  • Наместо да користите сол, додадете вкусен вкус на вашите оброци со стискање свеж сок од лимон, мешавина од зачини без сол или свежи билки.

Зголемете го внесот на влакната

Влакната во вашата исхрана не само што ве одржуваат здрави, туку помагаат и подолго да се чувствувате сити. Влакната, исто така, помагаат во контролата на шеќерот во крвта и го намалуваат нивото на холестерол. Свежото овошје и зеленчук, цели зрна и мешунките (грав и грашок) се добри извори на влакна.

Пробајте го ова:

  • Исечете го суровиот зеленчук и чувајте ги во кеси за да ги користите како брзи закуски.
  • Започнете го денот со појадок богат со растителни влакна, како овесна каша од цело зрно, попрскана со пекан или макадамија.
  • Зеленчук наместо да се вари, обрботетего на пареа. Кога купувате замрзнат зеленчук, побарајте ги оние што биле „свежо замрзнати“.
  • Додадете половина чаша грав или грашок во вашата салата за да додадете влакна, текстура и вкус.

Tрудете се да имате различни бои на вашата чинија

Храната како зелени листови исалати, портокали и домати – дури и само додадени свежи билки – е полна со витамини, влакна и минерали.

Пробајте го ова:

  • Посипете свежи билки над салата или тестенини од цела пченица.
  • Направете црвен сос користејќи конзервирани домати (побарајте „низок натриум“ или „без додадена сол“), свежи билки и зачини.
  • Додадете зеленчук исечен на коцки како пиперки, брокула или кромид во чорбите и омлетите за да им дадете поттик на бојата и хранливите материи.