ЛУБЕНИЦА – ПРЕКРАСНО ЛЕТНО ОСВЕЖУВАЊЕ

Lubenica cover

10 забавни факти за лубеницата

  1. Лубеницата е 92% вода.
  2. Раните истражувачи користеле лубеници како кантини.
  3. Зборот „лубеница“ првпат се појавил во англискиот речник во 1615 година.
  4. На лубеницата и се потребни околу 90 дена да расте, од садење до берба.
  5. Можете да ја јадете кората од лубеница.
  6. Првата книга за готвење објавена во САД во 1796 година беше насловена American Cookery и содржеше рецепт за туршија од кора од лубеница.
  7. Првата забележана берба на лубеница се случила пред речиси 5.000 години во Египет и е прикажана со египетски хиероглифи на ѕидовите на нивните антички згради. Лубениците често биле ставани во гробниците на кралевите за да ги хранат во задгробниот живот.
  8. Според Гинисовата книга на рекорди, најтешката лубеница на светот ја одгледувал Крис Кент од Севиервил, Тенеси во 2013 година, со тежина од 350,5 килограми.
  9. Повеќе од 300 сорти лубеница се одгледуваат низ светот. Најчестите опции за лубеница се со семки, без семки, мини и жолта и портокалова.
  10. Во Македонија годишно се произведуваат околу 126.000 тони на лубеница.

БОНУС РЕЦЕПТ

Рецепт за летен коктел LA VELA (лубеница и текила)

Потребни состојки:

2 парчиња лубеница
1 парче чили
50 мл текила
0.5 мл сируп од рузмарин
0.75 мл сок од грејпфрут
0.25 мл сок од лимета
розе сируп
1 гранче рузмарин

Како да го направите овој коктел од текила од лубеница
Изблендирајте ја лубеницата и чилито. Додадете текила, сируп од рузмарин, грејпфрут и сок од лимета и протресете. Послужете во чаша полна со мелен мраз. Одозгора наросете розе сируп и украсете со гранче рузмарин.

Конзумирајте одговорно !