10 забавни факти за лубеницата
- Лубеницата е 92% вода.
- Раните истражувачи користеле лубеници како кантини.
- Зборот „лубеница“ првпат се појавил во англискиот речник во 1615 година.
- На лубеницата и се потребни околу 90 дена да расте, од садење до берба.
- Можете да ја јадете кората од лубеница.
- Првата книга за готвење објавена во САД во 1796 година беше насловена American Cookery и содржеше рецепт за туршија од кора од лубеница.
- Првата забележана берба на лубеница се случила пред речиси 5.000 години во Египет и е прикажана со египетски хиероглифи на ѕидовите на нивните антички згради. Лубениците често биле ставани во гробниците на кралевите за да ги хранат во задгробниот живот.
- Според Гинисовата книга на рекорди, најтешката лубеница на светот ја одгледувал Крис Кент од Севиервил, Тенеси во 2013 година, со тежина од 350,5 килограми.
- Повеќе од 300 сорти лубеница се одгледуваат низ светот. Најчестите опции за лубеница се со семки, без семки, мини и жолта и портокалова.
- Во Македонија годишно се произведуваат околу 126.000 тони на лубеница.

БОНУС РЕЦЕПТ
Рецепт за летен коктел LA VELA (лубеница и текила)
Потребни состојки:
2 парчиња лубеница
1 парче чили
50 мл текила
0.5 мл сируп од рузмарин
0.75 мл сок од грејпфрут
0.25 мл сок од лимета
розе сируп
1 гранче рузмарин
Како да го направите овој коктел од текила од лубеница
Изблендирајте ја лубеницата и чилито. Додадете текила, сируп од рузмарин, грејпфрут и сок од лимета и протресете. Послужете во чаша полна со мелен мраз. Одозгора наросете розе сируп и украсете со гранче рузмарин.

Конзумирајте одговорно !