Рогачот ( Ceratonia siliqua ) е зимзелено дрво кое спаѓа во групата мешунки. Расте во медитеранската област, каде што се одгледува најмалку 4.000 години поради слаткото и хранливо овошје – мешунките. Расте до 15 метри за 50 години и е големо дрво кое може да даде еден тон плод во една култура, а цвета во септември и октомври. Како што се развива, мешунката од рогач има зелена боја, која со текот на времето добива темно кафеава боја. Внатре во мешунката има до 15 семки, кои наликуваат на семки од лубеница. Целиот плод на рогачот, мешунките и семките е за јадење.
Луѓе се почесто зборуваат за рогачот како замена на чоколадото. Имено, природната сладост на рогачот овозможува да се користи како одлична замена за какаото и да се произведе какао.
Историја на рогач
Иако по потекло е од Медитеранот, рогачот сега се одгледува насекаде низ светот. Египќаните ги користеле лепливите својства на рогачот при мумификација, а мешунките и семките се пронајдени и во гробниците. Римјаните ги јаделе мешунките зелени и свежи поради нивната природна сладост. Арапите го засадија во Северна Африка и Шпанија заедно со лимон и маслинка. Шпанците го однесоа во Мексико и Јужна Америка, а Британците во Јужна Африка, Индија и Австралија. Брзо се шири бидејќи лесно се одгледува, не бара многу внимание и дава многу плодови. Рогачот обично се преработува во земјата на потекло. Скоро 80% од составот на рогачот го сочинуваат јаглехидратите, Содржи витамини А, Б2, Б3 и Д. Покрај тоа, има и значителни количини на калциум, фосфор, калиум и магнезиум.

Влијание врз здравјето
Додавањето на рогач во вообичаената исхрана обезбедува бројни здравствени придобивки. Бидејќи е богат со влакна и не содржи кофеин, рогачот е избор за луѓето кои имаат проблеми со висок крвен притисок. Од друга страна, поради малата содржина на едноставни шеќери и масти, тоа е одлична алтернатива за чоколадото.
Слично на какаото, рогачот може да се пофали со завидна количина на полифеноли, антиоксиданси познати по нивното влијание врз намалувањето на ризикот од срцеви заболувања. Истражувањата покажуваат дека јадењето храна богата со полифеноли, како што е рогачот, може да го намали високиот холестерол во крвта.
Рогачот е најпосакувана храна за разни дигестивни проблеми. Имено, танините, растителни соединенија кои се наоѓаат во рогачот, се различни во споредба со другите познати растителни танини и помагаат да се елиминираат токсините од дигестивниот систем за да се спречи растот на штетните бактерии во цревата. Дополнително, природните шеќери во рогачот може да помогнат да се подобри конзистентноста на столицата.

Рогач во кујната
Брашното од рогач се користи во прехранбената индустрија како стабилизатор и средство за затемнување . Во домаќинството често се користи како замена за какао и кафе. Ситно меленото брашно може да се користи за да се направат вкусни и здрави топли напитоци или да се даде фина арома на разни пудинзи и колачи. Освен што може да се користи како замена за чоколадо во рецептите за колачи, мелениот рогач може да се користи и за правење торта што изгледа и има вкус на ореви. Можете да го понудите свежо на децата како здрава ужина . Растопениот рогач нема сјаен изглед на чоколадо бидејќи не содржи какао путер. За да добиете одличен изглед со стопените рогачи, додадете обезмастено млеко разредено со топла вода. Ако се земе во предвид неговиот богат состав и одличниот вкус, рогачот дефинитивно е храна која треба да почнете да ја консумирате редовно!